Gombaleves zöldségesen, galuskával – egy tápláló, finom fogás, mely bármilyen főétel előtt megállja a helyét, szabályosan eteti magát.
Hozzávalók:
- 1/4 kg gomba – lehetőleg friss
- 1 szép sárgarépa
- 1 közepes petrezselyemgyökér
- 1/4 karalábé
- 1 zellerlevél
- fűszerpaprika mokkáskanálnyi
- só ízlés szerint
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- 2 evőkanálnyi liszt – legjobb a grízes
- 1,5 víz
- 1-2 tojás
- liszt a galuskához
Gombaleves elkészítése:
A gombákat megtisztítjuk, szárának alsó végén levágjuk, hámozni nem kell.
Megmossuk őket, majd feldaraboljuk, szeleteljük.
A zöldségeket megtisztítjuk, rápát, petrezselymet felkarikázzuk, a karalábét daraboljuk. A zellerlevelet pedig felvághatjuk apróra ha szeretjük, ha nem, akkor csak dobjuk majd bele a levesbe, úgy könnyen kiszedhetjük.
A gombát a zöldséggel és a zellerlevéllel együtt zsiradékon megfuttatjuk, de tölthetünk alá egy kis vizet is.
Meg kell rendesen párolni mindent, majd lepirítjuk zsírjára, meghintjük a liszttel, fűszerpaprikát szórunk rá, most adjuk hozzá a sót – és rendesen elkeverjük.
Ezután felöntjük vízzel, s időnként forrás közben megkeverjük, mindent puhára főzünk.
Galuskát készítünk: Felütjük a tojásokat, megsózzuk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy jó nokedlitésztát kapjunk, majd beleszaggatjuk a levesbe.
Mikor feljött a leves tetejére el is készültünk vele.