A gombakrémleves egy kifejezetten étvágygerjesztő első fogás csodálatos aromája miatt.
Tálalhatjuk reszelt sajttal, pirított zsemlekockával, levesgyönggyel.
Hozzávalók:
- 1/4 kg gomba
- 1 leveskocka
- 2-3 tojás, vagy 2 dl tejszín, esetleg tej
- 1 kanálnyi finomliszt
- 1 liter víz
- 1-2 szikkadt zsemle
- néhány dkg reszeltsajt
Gombakrémleves elkészítése:
Legfinomabb friss gombából. Ha konzervet használunk hozzá figyeljünk arra, hogy ne ecettel tartósítsák.
A gombát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk.
Feltesszük főni a vizet, belerakjuk a leveskockát, és a felaprózott gombát is. Jól megfőzzük, aztán lehúzzuk a tűzről, nagyjából hagyjuk kihűlni.
Most a tojások sárgáját alaposan felverjük villával, hozzáadunk 1 kanálnyi lisztet – kikavarjuk vele simára, és a már kihűlt leveshez keverjük.
Óvatosan felforraljuk csak egy pillanatra, hogy a tojások ne csapódjanak ki.
Tojásokat tejszínnel, esetleg tejjel is helyettesíthetjük.
Zsemlekockát készítünk szikkadt zsemléből, majd serpenyőben csak magában hirtelen megpirítjuk.
A levest erre szedjük. Tetejét pedig megszórhatjuk reszelt sajttal – nagyon-nagyon finom.