A gölödin leves valójában krumpligombóc leves. Zöldséggel készítjük, így rendkívül ízletes, és tartalmas is lesz.
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller
- 1,5 kg krumpli
- 1 evőkanál zsír, vagy olaj
- só
- bors
- 1-2 leveskocka (régen levesalappal készítették)
- 1 kisebb evőkanál fűszerpaprika
- 15-20 dkg liszt
Gölödin leves elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk felkarikázzuk, a karalábét, zellert is feldaraboljuk, a burgonyát viszont maximum félbevágjuk, úgy rakjuk a leveshez.
Sózzuk, borsozzuk, esetleg leveskockát is adhatunk bele, majd megfőzzük.
Amint a krumpli törhető lesz, akkor kiszedjük a levesből az összest, 1-2 szemnyit még összevágunk és visszarakjuk a levesbe, a többit pedig megtörjük rendesen, lerakjuk hűlni.
A zsiradékot addig felhevítjük, majd lehúzzuk, elkeverjük a fűszerpaprikával, a leveshez adjuk.
A meghűlt, áttört krumplit annyi liszttel keverjük össze, hogy sima tésztát kapjunk, majd gombócokat sodrunk belőle, és a forró, de nem zubogó levesben kifőzzük.