A gofri tulajdonképpen amerikai palacsinta. Ők reggelire fogyasztják, házaknál lepényszerűre sütötték serpenyőben, itt a gofri forma a divat.
És mi desszertként fogyasztjuk – ez is lényeges.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- másfél dl tejszín
- 1 dl víz
- 1 vaníliáscukor
- 1-2 mokkáskanálnyi sütőpor
- 1 evőkanálnyi olaj
- pici só
Gofri elkészítése:
A két tojást a vízzel és a tejszínnel jó alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, apránként a lisztet, sütőport, no és az olvasztott vajat.
Kikeverjük – sűrű masszát fogunk kapni.
Ezután jön egy kis pihenő. A gofri alapot letakarjuk, és fél-egy órán keresztül állni hagyjuk.
Elővesszük a gofri sütőt, vagy a palacsintasütőt, felmelegítjük és olajjal lekenjük.
Ha már elég meleg, akkor egy kis merőkanálnyi masszát öntünk rá, ha gofrisütővel dolgozunk, akkor ráfordítjuk a tetejét, palacsintasütőben pedig megvárjuk, hogy barnuljon a széle, akkor esélyesen már szépen sül. Ha serpenyővel dolgozunk, akkor természetesen megfordítjuk.
Lehetőleg melegen ne rakjuk egymásra, hanem rácsra, ne kapjanak párát egymástól.
Tetszés szerinti finomságokkal ehetjük, jó hozzá a tejszínhab, lekvár, csokiöntet. De van, aki magában szereti.