Ha valaki szereti a gesztenyés alagutat, akkor esélyesen a gesztenyés háztető is kedvelt süteményévé válik.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1/2 tábla csokoládé reszelve
- 5 evőkanál liszt
Piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
Töltéshez:
- néhány kanál sárgabarack lekvár
- 1 csomag gesztenyemassza
- 4 dl tejszín
- 2 csomag habfixáló
- 1 tábla csokoládé mikróban felolvasztva
- 1 evőkanál olaj
Tetejére esetleg porcukor, vagy kókuszreszelék
Gesztenyés háztető elkészítése:
3 tojást szétválasztunk, a sárgáját 5 evőkanál cukorral habosra kavarjuk. Hozzáadunk 1/2 tábla étcsokoládét lereszelve, majd hozzákavarjuk a tojások sárgájának keményre vert habját, végén pedig az 5 evőkanál lisztet beleszitáljuk, és átforgatjuk lazá vele.
Keskeny formában, 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ezután 6 tojásból piskótát készítünk.
6 tojás sárgáját kikavarunk 3 evőkanál cukorral.
A tojások fehérjét 3 evőkanál cukorral nagyon kemény habbá verjük, a kettőt óvatosan összeforgatjuk, majd beleszitálunk 6 evőkanál lisztet apránként, és lazán beleforgatjuk.
Olyan hosszú normál tepsibe – melyet sütőpapírral kibéleltünk – öntjük a piskóta masszát, mint amit a kakaós tésztához használtunk, és 170 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
Utána kivesszük, sütőpapírt lehúzzuk, hűlni hagyjuk.
Ezután a csokoládés lapot egy megfelelő méretű tálcára rakjuk, és megkenjük barack lekvárral.
A gesztenyemasszát áttörjük, a behűtött tejszínt esetleg pici cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a gesztenyével óvatosan összedolgozzuk.
Ezt a masszát aztán a lekváros kakaós piskótára halmozzuk és simítjuk, háztető formára.
Ekkor a fehér piskótát megkenjük barack lekvárral, majd hosszában két egyforma lappá vágjuk.
Befedjük vele a gesztenyepürét úgy(lekvárral befele), hogy alul a kakaós piskótával, felül pedig a másik fehér piskótával találkozzon. Kicsit megnyomjuk, megformáljuk, hogy biztosan a püréhez tapadjon.
A csokoládét összetördeljük, műanyag tálkába rakjuk, majd mikróban, vagy gőz fölött megolvasztjuk. Hozzákavarunk egy evőkanálnyi olajat, így a bevonat szép fényes lesz.
Megszórhatjuk még porcukorral, vagy egy-két evőkanál kókuszreszelékkel, ha havas háztetőt szeretnénk.
A csokival bevonjuk a háztetőnk tetejét, és már mehet is a hűtőbe. Ha lehűlt, akkor vizes késsel szeleteljük.