A gazpacho egy spanyol, paradicsom alapú zöldségleves. Igazi különlegesség lehet az asztalunkon. Üdítő, csodafinom, és még főzni sem kell.
Hozzávalók:
- 1 evőkanálnyi fehérbor, vagy fehérborecet fehérborecet
- 2 evőkanálnyi olívaolaj (extraszűz)
- mokkáskanálnyi só
- bors jó késhegynyi
- pohárnyi víz
- 1 szelet kenyér
- 1 dkg paradicsom
- 2 átlagos kígyóuborka
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
Gazpacho elkészítése:
A paradicsom alját keresztbe bevágjuk, majd forró vízbe dobjuk, kiszedjük hideg vízbe – így könnyen meghámozzuk. Zöld szárvégződését kivágjuk, és feldaraboljuk, nem túl apróra.
Az uborka végét levágjuk, megtisztítjuk, majd kockára vágjuk.
A paprikát csumázzuk, nagyobb kockákra vágjuk.
A hagymát is megtisztítjuk, és daraboljuk, nem túl apróra. Ugyanígy járunk el a fokhagymával is.
Turmixgépbe rakjuk a hozzávalókat – ha nem fér el, akkor két részletben. Tetejére a kenyeret rátépkedjük.
Legalább 5 percig járatjuk a gépet, így szép, egyenleges masszát kapunk.
Fogyaszthatjuk így is, hűtés után, de le is szűrhetjük.
Fontos, hogy legalább 3-4 órára rakjuk hűtőszekrénybe, és hidegen fogyasszuk.