A gazdag háromszögek nagyon tartalmas sós sütemény. Kiváló reggelire, uzsonnára, de vacsorára is, ahogy szeretnénk.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 6 dl tej
- 15 dkg zsír, vagy margarin (ebből kicsit több)
- 1 evőkanál só
- 20 dkg gépsonka, vagy füstölt sonka kockára vágva
- 3 db lilahagyma
- 1-2 marék kukoricakonzerv
- 20 dkg reszelt sajt
- 3-4 gerezd fokhagyma
- tejföl
- 10 dkg bacon
Tetejére:
- 3 evőkanál tejföl
- 1 tojássárgája
Gazdag háromszögek elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd hozzáadjuk a már átszitált liszthez,sózzuk, mehet bele a zsiradék, majd a tejjel bedagasztjuk.
Letakarjuk, kelesztjük.
Ha duplájára kelt, akkor lisztezett deszkán két részben kinyújtjuk, lekenjük fokhagymás tejföllel, amihez a fokhagymát előtte össszenyomtunk, rárakjuk a sonkát, az apróra vágott bacont, kukoricát, sajtot, hagymát, és feltekerjük, mint a bejglit.
A tetejét lekenjük tejföl és tojás keverékével, és oda-vissza átlósan háromszögeket vágunk belőle keresztbe, hogy a végén a szögek ne érjenek össze. (Tészta ne essen szét)
Tetejére szórhatunk tojássárgát, rá reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy amit szeretnénk.