A frankfurti koszorú valójában egyfajta krémes-habos piskóta tészta – német eredettel, sok variációja lehet, ötletelhetünk rendesen.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 1 csomag sütőpor
- 4 kisebb evőkanálnyi forró víz
- 5 dkg lágy vaj
- 10 evőkanál liszt
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
Krémhez:
- 6 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 csomag vaníliás puding
- 4 evőkanál cukor
- 1-2 vaníliás cukor
Vajas krémhez:
- 25 dkg cseresznye, vagy málnalekvár
- 30 dkg vaj
- 3 evőkanál porcukor
- néhány evőkanál puding
Bevonathoz:
- 20 dkg vaj
- 3 evőkanál porcukor
- 20 dkg darabos mandula, vagy mogyoró
Frankfurti koszorú elkészítése:
Először elkészítjük a krémet.
A pudingport felfőzzük a vajjal, cukorral, tejjel, majd letakarjuk, hogy ne bőrösödjön, hagyjuk hűlni.
Előveszünk egy 26-28 centis kuglóf formát, ez lesz az alap. Vajazzuk, lisztezzük.
A tojások fehérjét felverjük a cukorral, a pici sóval jó keményre, majd a tojássárgát a vizet, és a vajat is hozzáadjuk, tovább keverjük vele. Beleszórjuk apránként a sütőporral elkevert, és átszitált lisztet, majd beleöntjük a formába, és kb. 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Kihűlés után három, nagyjából azonos méretű lapot vágunk belőle magasságát nézve.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingot is apránként, azzal is keverjük.
Az első lapot megkenjük lekvárral, majd a kikevert vajkrémbő kiemelünk egy tálkába 6 kanállal, majd a maradéknak a felét a lekvárra nyomjuk. Rárakjuk a következő lapot.
Ezt is megkenjük lekvárral, mehet rá a krém másik fele. Következő lapot ha ráhelyeztük, akkor a 6 kanál krémmel lekenjük, majd berakjuk a hűtőbe.
A vajat és a mandulát, vagy mogyorót összekeverjük, és addig keverjük, míg színe szép aranybarnás lesz.
Ekkor óvatoskodva a koszorúra szórjuk.
Néhány órára a hűtőbe rakjuk.