A francia vajastészta nagy rokonságban áll a miénkkel. Finom leveles tészta, lényegében minden péksüteményhez használható. Krémes készítésére is alkalmas.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5-6 dl víz
- 2 nagyobb evőkanál olaj
- 1 nagy csipet só
- 60 dkg teavaj
Francia vajastészta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a víz nagy részét, megsózzuk, belemérjük az olajat, és az egészet összedolgozzuk. Ha nem áll össze a tészta, akkor egy kis vizet öntünk még hozzá. Lerakjuk pihenni.
Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. centi vastagra, nagyjából téglalap alakra nyújtjuk.
A vajat először lisztezett felületen szétnyomkodjuk, majd a nyújtott tészta közepére helyezzük, a széleket pedig ráhajtjuk.
Berakjuk pihenni a hűtőbe félórára, majd utána ismét lisztezett deszkán nyújtjuk, hajtogatjuk, de már vajat nem rakunk bele.
Ismét jön a pihenő, majd lisztezett deszkán nyújtás-hajtogatás.
Berakjuk a hűtőbe, majd a pihentetés után már tésztának dolgozhatjuk fel, ahogy szeretnénk.
Lehet belőle krémes, szerelmeslevél, különböző csigák, croissant, vagy amit szeretnénk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.