A francia krémes a közkedvelt krémes, és a tejszínhab csodálatos házassága. Tetejére általában karamelles fondan kerül, de csokoládéval is tökéletes.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál 10 százalékos ecet
- 1,2 dl tejföl
- parányi só
Krémhez:
- 1,2 l tej
- 5 db tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 16 dkg liszt
Habhoz:
- 6 dl 30 százalékos tejszín
- 5 dkg porcukor
Tetejére:
- 2 tábla csokoládé
- 2 evőkanál olaj
Francia krémes elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hűtőbe rakjuk pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 165 C-ra.
Legalább félóra múlva lisztezett deszkán ketté osztjuk, és tepsi méretű lapot nyújtunk belőle.
Egy tepsi hátulján sütőpapíron, előmelegített sütőben, 170 fokon mindkét lapot kinyújtjuk. Jó negyedóra alatt megsül.
Míg a tésztalap hűl, elkészítjük a krémet.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadunk kb. 1 dl tejet, a cukor nagyjából felét, és a lisztet, és nagyon simára kikeverjük.
A tejet elkezdjük forralni, beleszórjuk a vaníliát.
Ha már majdnem felforrt a tej, akkor egy kicsit hozzámerünk a tojásos masszához, átkavarjuk, majd a tojásos masszát öntjük az összes, forró tejbe, s jól megkavarjuk. Ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről, addig kavargatjuk.
A maradék cukorral felverjük a tojásfehérjét, és még forrón a tojásos krémhez keverjük. Takarékon még főzzük óvatosan kevergetve 3-4 percet.
Nem kell megvárni míg kihűl, még melegen az egyik lapra simítjuk. A lap már ekkor tálcán legyen, vagy a tepsin.
Ha a hab meghűlt, majd akkor rakjuk rá a cukorral felvert tejszínt.
Tetejére fogjuk ráhelyezni a már csokoládéval bevont tésztalapot, melyet fel is kockázunk még a krémre rakás előtt.
A csokoládét mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk, hozzákavarjuk az olajat, és lekenjük a tetejét lendületesen.
Egyenként rakosgatjuk a krémre a mázas lapot, vigyázva a sorrendre. A vágások mentén könnyű lesz szeletelni a francia krémest.