A foszlós bukta kalács tésztából készül, tölteléke valójában rajtunk áll. Legfinomabb kedvenc lekvárunkkal, de túrósan, mákosan is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- csipet só
- 3 tojás sárgája
- 4-4,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg zsír
- 5 dkg vaj
- 3-4 evőkanál cukor
- kedvenc keményebb lekvárunk
Foszlós bukta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk.
Az élesztőt pici langyos tejben elkeverjük, felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot, majd az élesztővel és a zsírral jó alaposan összedolgozzuk.
Hólyagosra dagasztjuk.
Mikor már jó, akkor a lágy vajat is beledagasztjuk – ettől lesz foszlós.
Letesszük pihenni kb. egy órára – a lényeg, hogy duplájára keljen.
Mikor már jó, akkor lisztezett deszkára borítjuk, lazán kinyújtjuk, majd 8×8-as négyzeteket vágunk belőle.
Mindegyik közepére csíkban lekvárt, vagy más tölteléket rakunk, és a tésztát felsodorjuk úgy, hogy a tészta vége lehetőleg az aljára kerüljön.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk viszonylag közel egymáshoz – nem baj, ha összesülnek, szépen szétválik majd.
Felvert tojással lekenjük a tetejét, és kb. 20 percig még pihenni hagyjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. félóra alatt készre sütjük – szép pirosra.