A forgácsfánknak, csőrögének, herőcének több féle elkészítési módja ismert. Élesztős, sütőporos, mentes – ez a sütőporos, vékony változat.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 db tojás sárgája
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor
- 2 teáskanál porcukor
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál rum
Forgácsfánk elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd mehet bele a tojások sárgája, a tejföl, és a végén a rum is. Összegyúrjuk, majd letesszük pihenni legalább egy negyedórára.
Ezután enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm-sre, derelyemetszővel, vagy késsel négyszögekre, vagy háromszögekre vágjuk, közepét bevagdossuk, aztán így, vagy egyik végét áthúzva a vágáson forró – de nem túlhevített – zsiradékban készre sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, de meg is forgathatjuk benne, így szépen rátapad a cukorréteg.