Fokhagymás nyúlpecsenye ritkán kerül az asztalra, valahogy a magyarok idegenkednek ettől a húsfélétől, esélyesen egyszerűen sajnálják a nyulat. Pedig igencsak finom.
Hozzávalók:
- 1 szép házinyúl
- 2-3 evőkanál zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt vors
- 5-6 átnyomott fokhagyma, vagy egy evőkanál fokhagymakrém
- 1,5 dl víz alá
Fokhagymás nyúlpecsenye elkészítése:
A megtisztított nyulat feldaraboljuk, besózzuk, borsozzuk, és a fokhagymával is átdörzsöljük.
Egy tepsit, vagy tűzálló tálat alaposan kikenünk zsírral, majd a húsokat ráhelyezzük.
A vöröshagymát néhány darabra vágjuk, darabosan rászórjuk, majd a zsír többi részét felolvasztjuk és megöntözzük vele a húst.
Alá öntünk vizet, majd letakarjuk fóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben addig pároljuk, míg megpuhul. Ez persze a nyuszi korától is függ, általában azért jó egy, másfél órába beletelik. Időnként nézzünk rá, ha szükséges, akkor a vizet pótoljuk, de mindig csak keveset.
Ha a hús megpuhult, könnyen szúrható, akkor a fóliát, vagy sütőedény tetőt levesszük, és megpirítjuk.
Időnként locsoljuk meg az alatta felgyűlt szaftba.
Mája édeskés, nem árt jobban fűszerezni.