A Panettone legjobban a mi gyümölcskenyerünkre és kalácsunkra hasonlít, olyan – mintha ezek keveréke lenne. Igazi ünnepi finomság. Magasabb tortaformában, vagy keményebb papírral megmagasított tortaformában süthetjük.
Vannak persze Panettone formák, ha módunkban áll, bevásárolhatunk belőlük.
Hozzávalók:
- 1 vizes pohárnyi mazsola
- 1-2 evőkanál rum, vagy rumaroma
- 50 dkg liszt
- 8 evőkanál nádcukor
- 1 mokkáskanál szárított élesztő
- 1 csipet só
- 1/2 pohárnyi kandírozott citromhéj
- 1/2 pohárnyi kandírozott narancshéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 1 kisebb vaníliarúd kikaparva
- 4 kisebb tojás
- 1,5 dl víz
- 2 teáskanál méz
- 1-2 marék mandulapehely
Panettone elkészítése:
A mazsolát beáztatjuk a rumba, vagy aromába. Nem tisztán, két-három kanálnyi meleg vizet adunk hozzá.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, citromhéjat, a vaníliát, vaníliás cukrot és sót.
Egy tálban a tojásokat a mézzel és meleg vízzel nagyon alaposan felverjük habosra.
Ezután a mézes-tojásos keveréket a lisztes keverékkel összeöntjük, és nagyon-nagyon alaposan kidagasztjuk. Közben hozzáadjuk a vajat is.
A beáztatott mazsoláról leöntjük e levet, hozzáadjuk a citromhéjat is, majd belekeverjük a már kidagasztott tésztába, ezután pedig lerakjuk letakarva kelni. Hagyjuk pihenni, mert nagyjából háromszor akkora lesz mire megkel, mint előtte volt. Nagyjából ez az időszak fél napba, vagyis 12 órába telik.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd kétfelé vágjuk. Mindkettőből két téglalappá nyomkodjuk lazán, sarkait behajtjuk, majd belesimítjuk a sütőformánkba, amit már előkészítettünk, vagyis kivajaztunk.
Letakarjuk, és még kb. 5 órát kelesztjük.
Lassú az elkészítése, viszont megéri a ráfordított időt.
A tészta tetejét x-alakban bemetsszük, rá egy darabka vajat illesztünk, és megszórjuk mandulával.
170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, nagyjából egy óra sütés lesz elég neki.
Hogy tökéletesen hüljön a magas sütemény szúrj bele néhány (3) hurkapálcát úgy, hogy az a tetején bemenjen, de csak nagyjából 2/3-ig haladjon le. Ezután egy nagyobb edénybe rakhatod lefele fejjel.
Így, fejjel lefelé kihűlve lesz igazán tökéletes.
Fotó: Pixabay