Nagymama imádta a túrót minden változatában, így aztán szívesen használta túrós pogácsa készítéshez is.
Contents
Hasonlóan gyúrta, mint egyik fajta krumplis pogácsáját, csak ott áttört krumplit használt, itt meg nyilván túrót.
Nagyobb mennyiségben azonban csak ünnepre készített, mert akkoriban sem voltak olcsók a hozzávalók. Hétköznapokon meg nem volt arra pénz, hogy a tanoncokat, segédeket ilyesmivel tukmálja.
Hozzávalók:
- 1/4 kg áttört túró
- 1/4 kg vaj
- 1/4 kg liszt
- 1 szép tojás
- 1 kávéskanálnyi só
- 1-2 dkg élesztő
Elkészítése:
- A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a vajat is szétmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a túrót, a vajat, és a tojás nagyjából felét.
- Ezt jó alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk.
- Utána pihentetjük, és kinyújtjuk, összehajtjuk.
- Negyedóránként ezt még kétszer megismételjük.
- Az utolsó pihenés után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- Átkenjük a tetejét tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
- Rendkívül finom, omlós pogácsa, érdemes a receptet kipróbálni.
Fotó: Pixabay