A Ferdinánd tekercs vagy kalács egy ünnepi tészta, egykor főleg esküvőkre készítették. Aki szereti a darázsfészket, ebben sem fog csalódni. Sőt….
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál kristálycukor
- teáskanál só
- 1 kispoharas tejföl
- 3 dkg élesztő
krémhez:
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg kristálycukor
tetejére:
- 2,5 tejszín,
- 15 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor
Ferdinánd kalács elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy pici cukorral.
A tojások sárgáját kis sóval, a cukorral, és a kis pohár tejföllel kikeverjük.
Ebbe a masszába öntjük bele az élesztőt, s majd az egészet a tálba szitált liszthez adjuk.
A tejjel jó alaposan kidagasztjuk.
Letesszük pihenni – megvárjuk, míg duplájára kél.
A cukrot és a vajat jó alaposan, habosra keverjük.
Ha a tészta megkelt, akkor két darabra vágjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd átkenjük a habosra kikevert cukor felével.
Ezután felsodorjuk, mint a bejglit.
Tepsit, vagy tortaformát kikenünk zsiradékkal, megszórjuk cukorral – ebbe fogjuk állítani a Ferdinándokat.
A felsodort tésztát nagyjából 3 centis darabokra vágjuk, és vágott részére állítva a kikent, cukrozott edénybe rakjuk. Viszonylag közel egymáshoz, hisz úgy lesz jó, ha összekelnek.
Az összes tésztával így járunk el.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt sütjük meg.
Mikor már kezd színe lenni, akkor a cukros-vaníliás tejszínnel meglocsoljuk, hogy nagyjából mindenhová jusson. A sütőbe visszarakjuk, és készre sütjük, szép pirosra.
Ha elkészült, akkor tálcára borítjuk.