A fényes túrós batyu nem csak finom, hanem csodásan csábító túrós süti – már csak megjelenése miatt is.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- parányi só
- 10 dkg lágy vaj
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 2 tojás sárgája
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás a lekenéshez
Töltelék:
- 1/2 kg túró
- 1 tojás
- néhány szem mazsola
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 2 kanál tejföl
- ha szeretjük 1/2 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál búzadara
Fényes túrós batyu elkészítése:
Az élesztőt egy kis tejbe belemorzsoljuk, majd felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzádolgozzuk a vajat, minden más hozzávalót is a tálba rakunk, majd a felfuttatott élesztőt és tejet is.
Összedolgozzuk, dagasztjuk – majd lerakjuk langyos helyen pihenni.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 10 x 10-es négyzetekre vágjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd a tészta négyzetek közepére egy-egy kanál túrótölteléket rakunk.
A tészta négy sarkát összecsípjük, majd lekenjük felvert tojással.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hagyjuk pár percet pihenni, majd még egyszer lekenjük tojással.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.