A felhő szelet égetett tésztából készült habkönnyű sütemény tejszínnel, és főzött krémmel – egy csodálatos képviselő fánk „variáció”.
Nincs izgulás, hogy összeesik-e a fánk, meg tudjuk-e rendesen tölteni – ez a süti biztos, hogy sikerül.
Hozzávalók:
- 10 dkg sertészsír,
- 15 dkg liszt,
- 1 csipetnyi só,
- 5 tojás.
A krémhez:
- 5 púpos evőkanál liszt,
- 5 tojás,
- fél liter tej,
- 3 csomag vaníliás cukor, – igen, legalább három, mert a vaj felveszi az ízeket
- 15 dkg kristálycukor,
- 25 dkg margarin (vagy vaj),
- 5 dl habtejszín, vagy Hulala
- 4 evőkanál porcukor,
- habfixáló normál adagolásban
- tepsi kenéséhez zsír, és liszt, vagy sütőpapír
sütemény tetejére porcukor
A felhő szelet elkészítése:
A 2,5 dl vizet felforraljuk, hozzáolvasztjuk a sertészsírt, pici sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, és félretesszük.
Amikor már majdnem teljesen kihűlt, egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
Aztán krémhez a tojások sárgáját cukorral, majd liszttel habosra keverjük, apránként felhígítjuk tejjel, a forrni felrakott többi tejhez adjuk, és sűrűre főzzük.
Langyosra hűtjük, majd elkeverjük benne a margarint, vagy vajat.
Legvégül még vaníliás cukorral is ízesítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, porcukorral édesítjük, és habfixálóval jó kemény masszát készítünk belőle.
A tepsi hátoldalát megkenjük zsírral, és megszórjuk liszttel. Esetleg sütőpapírt rakunk rá.
Vékonyan elegyengetjük rajta a tésztamassza felét.
Előmelegített sütőben – közepes hőfokon – 20-25 percig sütjük, de közben nem nyitogatjuk a sütőt!
A hullámosra sült első lapot deszkára csúsztatjuk, majd újra lekenjük a tepsit, és a második lapot is kisütjük. Természetesen kenés helyett sütőpapírt is használhatunk.
A kihűlt lapot süteményes tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta először a vaníliakrémet, majd a tejszínhabot, és befedjük a második lappal.
Porcukorral megszórjuk a tetejét.
Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, addigra „összeérnek” az ízek.