A Fekete rózsa egy rendkívül mutatós, finom, ismerős ízeket felvonultató ünnepi sütemény. Egy próbát mindenképp megér….
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 tojássárga
- 1 csomag sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 2 dl tejszín
Töltelék:
- 36 dkg darált mák
- 30 dkg cukor
- 1/2 pohár tej
- 5 dkg vaj
Krémhez:
- 1 l tej
- 4 csomag vaníliáscukor
- 3 vaníliás pudingpor
- 2 teáskanál liszt
- 10 evőkanál cukor
- 20 dkg vaj
Tetejére:
- 2 tábla csokoládé
- 1-2 evőkanál olaj
Fekete rózsa – Black rose elkészítése
Először elkészítjük a főtt krémet a Fekete rózsához.
A tejet felrakjuk főni. A többi hozzávalót a vajon kívül kikavarjuk, majd a tejhez adjuk óvatosan, előtte a tejből pár evőkanállal felkavarva. Besűrítjük, majd letakarva hűtjük. Mikor langyos, a vajat belekeverjük, habosítjuk.
A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával együtt leszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a tejszínt, tojássárgát, és alaposan összegyúrjuk, hogy szép sima legyen.
Rúddá sodorjuk, úgy könnyebb lesz egyenlő darabokra vágni. 5 darabra lesz szükségünk. Letakarva pihentetjük kicsit.
Egy közepes tepsivel fogunk dolgozni. Sütőpapírt rakunk rá.
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
Ezután lisztezett deszkán egymás után két darab tésztát tepsi méretűre kinyújtunk, hátlapjára rakjuk sütőpapírra, tetejét megszurkáljuk, és egyenként világosra megsütjük.
Pár percre lesz szükség. A lapokat sütés után lerakjuk hűlni.
A többi lapot is kinyújtjuk egyenként ugyanúgy tepsi méretűre, és megtöltjük az előre elkészített töltelékkel.
Ehhez a darált mákhoz hozzáadjuk a cukor nagyobb felét, hozzáöntjük a tejet is, esetleg kis citromhéjat is szórhatunk bele, és alacsony hőfokon felfőzzük. Az a lényeg, hogy a cukor felolvadjon.
A tojásfehérjét a maradék cukorral felverjük, és mikor még a felfőzött mák meleg beleforgatjuk, belekavarunk 5 dkg vajat, majd lerakjuk hűlni.
Egyenként a tésztákat kinyújtva, a massza harmadával megkenjük őket, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét megszurkáljuk, és a három tésztát egyszerre, 180 fokon megsütjük. Nagyjából félóra alatt megsül.
Egy sima tésztalapot a kettőből belehelyezünk a tepsibe, a fele tojásos krémet rákenjük, sorba rakjuk a krémen a bejgliket (előtte vágjuk le a végeit). Az egész tetejére ismét a krémet kenjük, elsimítjuk, majd lezárjuk a másik sima tésztalappal. Picit megnyomjuk a tetejét.
Lehűtjük, majd kb. félóra elteltével gőz fölött olvasztott csokoládét, melyet egy-két kanál olajjal felkavarunk – leöntjük elkenjük.
Rendkívül mutatós sütemény.