A fehér piskóta tökéletes megoldás a maradék tojásfehérjék felhasználásához. Kicsit szárazabb, de krémmel töltött süteményeknél tökéletesen használható piskótát kapunk.
Takarékoskodhatunk a tojásfehérjével.
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérjéhez
- 1 lapos evőkanál cukor
- egy púposabb evőkanál liszt
- 2 dkg vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag vaníliás cukor
Fehér piskóta elkészítése:
A tojásfehérjékhez kimérjük felszorozva a lisztet és a cukrot.
A tojások fehérjét felverjük a cukorral kemény habbá, majd beleszitáljuk a lisztet, közben lazán a lisztet a habba forgatjuk. Ugyanígy járunk el a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.
A vajat felolvasztjuk, és lazán azt is belekavarjuk.
Ez őzgerinc formát kizsírozunk, behintjük liszttel, és beleöntjük az összeállított piskóta tésztát.
Előmelegített sütőben 160 fokon, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Kedvenc tortakrémünkkel tölthetjük, csokoládéval bevonhatjuk.
Süthetünk belőle kettőt is, középen aztán krémmel, vagy lekvárral összeragasztjuk, kívülről csokoládéval bevonjuk, de ha van elég tojásfehérje, akkor akár egy kis piskóta tortát is süthetünk belőle.