A fehér krémes házi krémes. Készíthetjük hájas tésztából, de leveles tésztából is, s a krém enyhe vaníliás.
Hozzávalók:
- 1,5 l tej
- 2 vanília puding
- 2-3 vaníliás cukor
- 6 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 12 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
Fehér krémes elkészítése:
Hájas tésztából, vagy leveles tésztából kisütünk két tésztalapot.
Az egyiket közülük úgy is süthetjük, hogy eleve felkockázzuk, így csak ráhelyezzük majd a krémre őket megfelelő sorrendben, és utána könnyen
szeletelhetjük.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a pudingport, vaníliát, s mikor nagyjából összeállt, akkor apránként adagoljuk hozzá a tejet – nagyjából egy jó pohárnyit.
Közben a többi tejet felrakjuk forrni, majd mikor már forró, akkor a meleg tejből öntünk a kikavart tojáshoz, átdolgozzuk, majd a forró tejhez csurgatjuk.
Folytonos kavarás mellett készre főzzük. Mikor megfőtt, félrehúzzuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a még meleg krémhez adjuk.
A meleg krémet rákenjük a tálcán, vagy sütőlapon lévő egész krémeslapra, eligazítjuk, hogy egyenletes legyen, majd a tetejére rakjuk megfelelő sorrendben a felvágott lapokat. Parányit lenyomjuk óvatosan, és el is készültünk.
Hidegre állítjuk.