A kenyér recept alapján a sütés egyszerűnek tűnik, de kell hozzá mégis egy kis tapasztalat. Mindképp jó, ha nem ez az első dagasztásunk és sütésünk.
Hozzávalók:
- 60 dkg BL 80 liszt
- 3,5 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztő, vagy 7 g instant
- 2 dkg só
Kenyér elkészítése:
Egy kis vízben megfuttatjuk az élesztőt.
Az összetevőket szárazon összekeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, és jól kidagasztjuk. Ha már jó hólyagos, és a tál oldaláról, no meg kezünkről is levált, akkor esélyesen elkészült.
Letakarva lerakjuk pihentetni – nagyjából egy órára.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, majd húzunk, vagy nyújtunk rajta, és áthajtogatjuk. Ezután ismét lerakjuk pihenni 15-20 percre, majd a folyamatot megismételjük.
Majd ismét pihenés következik.
Nagyjából 2 óra (igen, 2 óra) pihenő után fedhető tepsibe, kacsasütőtálba, nagyobb edénybe téve előmelegített sütőbe tesszük.
Előtte azonban a tetejét bevágjuk – ejthetünk a tetején kereszt alakú vágást is.
A sütő 220 fokos legyen. Az első harminc percet fedő alatt sütjük, majd ha letelik az idő, akkor levesszük a fedőt és sütjük még 20 percet.
Ha megsült, még melegen kivesszük és vagy lekenjük hideg vízzel, vagy lespricceljük.
Ettől lesz szép fényes.
Sütés előtt liszttel is beszórhatjuk, ha úgy teszik, de ez a végeredményen nem változtat.