A kardinális szelet eredetileg Bécsben készült sütemény volt. Hab között habos finomság, egyszerűen lehetetlen betelni vele.
Viszont nagyon-nagyon tömény
Hozzávalók:
- 5 db tojás sárgája
- 2 db egész tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- esetleg egy kanál sütőpor
Habhoz:
- 5 db tojásfehérje
- 7 evőkanál cukor
Krémhez:
- 1/2 liter 30 százalékos habtejszín
- Ha biztosra mennénk, akkor egy kis habfixáló
- alá néhány kanál sárgabarack lekvár
Kardinális szelet elkészítése:
Elkészítjük a „tésztáját”.
A tojássárgát az egész tojásokkal jó alaposan kikeverjük, majd hozzákeverjük a cukrot, a szitált lisztet és sütőport. Jó habosra kavarjuk.
Most a habot készítjük el.
A tojások fehérjét felverjük a cukorral.
Lehetőleg sütőpapíron dolgozzunk, de ha nincs, akkor a tepsi alját vékony rétegben bekenjük olajjal, vagy vajjal. De hasznosabb a sütőpapír.
A piskóta alapból három csíkot nyomunk habzsákból egymás mellé úgy, hogy közte legyen ugyanakkora rész.
Ezután a tojásfehérje habból nyomunk közé két csíkot.
Előmelegített sütőben, 180 fokon jó negyedóra alatt megsütjük, de figyeljünk.
Utána készítünk még egy lapot. Persze egyszerre is elkészíthetjük, ha van hely a tepsiben két tésztalap készítéséhez. Ennél ugyanígy járunk el.
Ha elkészültek, akkor kivesszük, és hagyjuk teljesen meghűlni.
Míg hűl, addig a tejszínt nagyon kemény habbá verjük, rakhatunk bele egy kis habfixálót is.
Elővesszük a két tésztalapot, ami az alja lesz lekenjük sárgabarack lekvárral, ráhalmozzuk a tejszínt, majd megkoronázzuk a másik tésztalappal.
Picit megnyomjuk, majd porcukorral leszórjuk.
Igazából enélkül is nagyon-nagyon finom….