Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Sütemények

Szalagos fánk recept

Zamat Zamat 2024.08.22.
Szalagos fánk

A jó fánk szalagos, könnyű és finom. Sütéséhez gyakorlat kell, ám gyorsan megtanulható. Kifejezetten farsangi étel, és egész Európában ismert.

Hozzávalók:

  • 1/2 dl tej
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 4 tojássárgája (enélkül is elkészíthető)
  • 2-3 evőkanálnyi rum
  • 1 kávéskanálnyi só
  • 3 evőkanál olaj

A fánk elkészítése:

A hozzávalókból először is a decinyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kanálnyi cukrot, majd elkeverjük, s lerakjuk hogy felfusson.

Egy kiló lisztet átszitálunk, majd 4 tojásnak a sárgáját különválasztjuk, s hozzáadjuk a liszthez.
Nem feltétlenül szükséges tojással készíteni, anélkül is tökéletes lesz az eredmény.
Kimérjük a rumot, hozzáadjuk a sót, az étolajat, majd nagyjából 1 liter langyos tejjel lágy tésztát készítünk.
Langyos helyen dolgozunk, és lehetőleg fakanállal verjük a tésztát – hogy ne melegedjék a kezünktől.

Jó alaposan kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és az edénytől a szélén szalagosan váljék elfele.

Letakarva konyhamelegen kelesztjük.

Amikor duplájára nőtt, akkor lisztezett deszkára borítjuk.
Nem nyújtjuk, csak óvatosan szétlapogatjuk, húzzuk.

Ezután fánkszaggatóval, vagy pohárral – minden egyes szúrásnál lisztezve kiszaggatjuk.

Lerakjuk pihenni, majd egy közepes lábasban bő olajban, zsiradékban – amit felmelegítettünk – elkezdjük sütni.

Mindig először a tetejét rakjuk az olajba a fánknak, s előtt közepét lazán benyomjuk.

Ne rakjunk egyszerre sok fánkot az edénybe, csak ami kényelmesen elfér.
Egyrészt nőni fog, másrészt nem szabad lehűteni a zsiradékot.
Első oldalát mindig fedő alatt sütjük – így lesz szalagos a fánkunk biztosan.

Mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük, majd sütőpapírra szedjük őket.
Ha nagyjából kihűlt tálba rakjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Legfinomabb házi baracklekvárral fogyasztva.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

habos krémes süti
DesszertekÉdes süteményekSütemények

Hungária szelet

Zamat Zamat 2025.04.08.
diós zsák
Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Diós zsák recept

Zamat Zamat 2024.10.17.
csőröge
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kelt csőröge fánk

Zamat Zamat 2025.01.22.
gazdag háromszögek
Sós süteményekSütemények

Gazdag háromszögek

Zamat Zamat 2024.11.03.
diós tészta
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Bögrés diós kavart

Zamat Zamat 2025.03.14.
Répatorta
Sütemények

Répatorta receptje

Zamat Zamat 2024.08.14.
kókuszos torta
Sütemények

Kókuszimádió Raffaello torta

Zamat Zamat 2024.11.28.
gumi szelet
SüteményekSütés nélküli desszertek

Gumi süti – a reszketős finomság

Zamat Zamat 2025.01.02.
kakaós süti
Édes süteményekSütemények

Három perces mikrós süti

Zamat Zamat 2025.02.14.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up