A jó fánk szalagos, könnyű és finom. Sütéséhez gyakorlat kell, ám gyorsan megtanulható. Kifejezetten farsangi étel, és egész Európában ismert.
Hozzávalók:
- 1/2 dl tej
- 1 evőkanálnyi cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- 4 tojássárgája (enélkül is elkészíthető)
- 2-3 evőkanálnyi rum
- 1 kávéskanálnyi só
- 3 evőkanál olaj
A fánk elkészítése:
A hozzávalókból először is a decinyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kanálnyi cukrot, majd elkeverjük, s lerakjuk hogy felfusson.
Egy kiló lisztet átszitálunk, majd 4 tojásnak a sárgáját különválasztjuk, s hozzáadjuk a liszthez.
Nem feltétlenül szükséges tojással készíteni, anélkül is tökéletes lesz az eredmény.
Kimérjük a rumot, hozzáadjuk a sót, az étolajat, majd nagyjából 1 liter langyos tejjel lágy tésztát készítünk.
Langyos helyen dolgozunk, és lehetőleg fakanállal verjük a tésztát – hogy ne melegedjék a kezünktől.
Jó alaposan kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és az edénytől a szélén szalagosan váljék elfele.
Letakarva konyhamelegen kelesztjük.
Amikor duplájára nőtt, akkor lisztezett deszkára borítjuk.
Nem nyújtjuk, csak óvatosan szétlapogatjuk, húzzuk.
Ezután fánkszaggatóval, vagy pohárral – minden egyes szúrásnál lisztezve kiszaggatjuk.
Lerakjuk pihenni, majd egy közepes lábasban bő olajban, zsiradékban – amit felmelegítettünk – elkezdjük sütni.
Mindig először a tetejét rakjuk az olajba a fánknak, s előtt közepét lazán benyomjuk.
Ne rakjunk egyszerre sok fánkot az edénybe, csak ami kényelmesen elfér.
Egyrészt nőni fog, másrészt nem szabad lehűteni a zsiradékot.
Első oldalát mindig fedő alatt sütjük – így lesz szalagos a fánkunk biztosan.
Mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük, majd sütőpapírra szedjük őket.
Ha nagyjából kihűlt tálba rakjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Legfinomabb házi baracklekvárral fogyasztva.