Az Eszterházi rostélyos egy csodálatos szaftos, zöldséges húsétel, kellemes mustáros alapízzel – könnyed, mégis laktató.
Hozzávalók:
- 70 dkg szűzpecsenye
- 3 evőkanálnyi búza finomliszt
- 5 evőkanálnyi étolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1,5 dl könnyű fehérbor
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 evőkanál mustár
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanálnyi citromlé
- só 1,4 dkg
- bors frissen őrölve – ízlés szerint
- 3-4 babérlevél
- 1 szál petrezselyemzöld apróra vágva
- Kristálycukor lapos, kisebb evőkanálnyi
Eszterházy rostélyos elkészítése:
A húst két centis szeletekre vágjuk, majd kiverjük vékonyra. Megsózzuk, s míg a lisztet elővesszük, addig lerakjuk.
Lisztbe mindkét oldalát beleforgatjuk, majd egy kis olajat felforrósítunk, és elősütjük benne, majd tányérra szedjük, s letakarva félrerakjuk.
A serpenyőben lévő olajban a vöröshagymát, amit közben apró kockákra vágtunk, jó üvegesre megdinszteljük.
Ezután a húst a hagymára rakjuk, majd a borból nagyjából a felével meglocsoljuk. Frissen őrölt borsot szórunk rá, hozzáadjuk a babérlevelet, és annyi vizet öntünk rá, hogy párolódhasson. Ekkor sózzuk még. Lényegében készre főzzük.
Közben a petrezselyemzöldet leöblítjük, majd apróra vágjuk. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, s vékonyra vágjuk.
Rádobjuk az egészet a húsra, most adjuk hozzá a cukrot, a citromlét, és a mustárt.
Egy kis vizet öntünk rá, és már az egészet, lefedve főzzük még addig, hogy a zöldségek parányit roppanósak maradjanak.
Közben a tejfölt összekeverjük egy evőkanálnyi liszttel, felengedjük a maradék borral, és behabarjuk vele a húst.
Rendkívül finom. Ehetjük tésztával, de rizzsel is.