Az estike egy régi édes aprósütemény, melynek több variációja ismert. Tölthetjük lekvárral, csokoládé-, vagy diós krémmel, de akár töltés nélkül is – pusztán habbal is – készíthetjük. Ízesítése is tőlünk függ.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 35 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom, esetleg narancs reszelt héja
- 2 db tojás sárgája
Tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg cukor
- 1-2 evőkanál citromlé
Töltelékhez:
- kedvenc lekvárunk, vagy amit szeretnénk
Estike elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, majd a cukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal is összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a lisztes keverékhez gyúrjuk, és ezután összedolgozzuk. Ha nehezen áll össze, akkor adjunk hozzá még egy tojássárgát.
Ezután lefedve hűtőbe rakjuk pihenni, akár 1-2 órára.
Ha lehűlt, lisztezett deszkán jó vékonyra nyújtjuk, ne legyen vastagabb, mint 2-3 mm. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd lapos, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Elkészítjük a habot is.
A cukrot a tojások fehérjével jó kemény habbá verjük, menet közben hozzákavarjuk a citrom levét is.
Ezután minden tésztakorongra habot nyomunk csillagcsőből, majd 160 fokra előmelegített sütőben max. negyedóra alatt készre sütjük.
Ha kihűltek a tésztakorongok, akkor kettőt belőle lekvárral, csokival, vagy egyéb krémmel összeragasztunk.
Töltés nélkül, csak a habbal sütve is nagyon finom.