Az erőleves nevéhez híven rendkívül tápláló, ugyanakkor emészteni is könnyű. Nem véletlen, hogy egykor főleg lábadozó betegek fogyasztották.
Persze, a hús nem volt föltálalva mellé. Ha otthon készítjük, akkor természetesen elfogyasztjuk azt is.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús – nem túl zsíros
- jó fél kiló ritkacsont
- néhány csontosabb csirkerész, mint a nyak
- 3-4 sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb hagyma – nem kell meghámozni
- 1/4 kelkáposzta
- 5-6 szem feketebors
- nagyjából fél kg darált marhahús
- 1 tojásnak a fehérje
- 1/2 kis sűrített paradicsom konzerv
A csontokat és a színhúst megmossuk, majd hideg vízben felrakjuk főni. Mikor már felfőtt, hozzáadjuk a sót, borsot.
Félfővésében mehet bele a zöldség akár karikára, akár hosszára vágva. Ekkor rakjuk bele a hagymát, paradicsomot, paprikát, és a többi zöldséget is.
A darált húst a sűrített paradicsommal, a tojásnak a fehérjével, és nagyjából fél liter vízzel elkeverjük, aztán hozzáadjuk a leveshez.
Ezután még legalább 1 órát főzzük, de a lényeg, hogy a színhús benne puha legyen. Főzni csak nagyon lassan szabad – egykor akár egy napba is beletelt, míg elkészítették.
Mikor elkészült, akkor az egészet átszűrjük, s leszedjük róla a zsírt is. Csontot, zöldségeket külön tálra rakjuk. Húst szintén.
Eredetileg tésztát nem főznénk bele, de ha nem betegnek készítjük, vagy nem csészében tálaljuk, akkor csak nyugodtan, s nyilván ez esetben a húst is jőízűen elfogyasztjuk.