A tócsni egy szlovák étel, melyet ott hlebcsánkának hívnak, nálunk ennek megfelelője a lepcsánka.
Országrészenként más a neve, s bár manapság a lepcsánkába fokhagymát is rakunk, eredetileg ez nem volt része.
És még egy különbség – a lepcsánkát bő zsiradékban sütjük, a tócsnit olajozott-zsírozott serpenyőben.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 db tojás (enélkül is tökéletes lesz)
- 3-4 evőkanálnyi liszt
- só teáskanálnyi
- olaj, vagy olvasztott zsír a sütéshez
Eredeti tócsni elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, leöblítjük, leszárítjuk, lereszeljük a nagyobb lyukú reszelővel.
Ha tojással készítjük, akkor most adjuk hozzá. Megy bele a liszt, sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan összekeverjük.
A serpenyőt felforrósítjuk, megkenjük zsiradékkal, majd kanállal a burgonyát beleadagoljuk, és lepényeket formálunk belőle.
Egymás után, mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradék lecsöpögjön róla.
Még melegen fogyasztjuk.
A tócsnit utólag fokhagymázták, mert a kevés zsiradék miatt problémásabb lenne a sütése.