A szilvás gombóc rendkívül finom tésztaétel, tésztájából nudlit is készíthetünk. Kicsit sok munkával jár, de maximálisan megéri a fáradozást.
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 40 dkg liszt
- 1-2 teáskanál só
- 1 kg szilva kimagozva
- fahéj mindegyik gombócba
- pici cukor mindegyik gombócba
- zsemlemorzsa a szilva alá mindegyik gombócba
- 1/4 kg zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál zsiradék
Szilvás gombóc elkészítése:
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, vagy karikázzuk, megfőzzük, még melegen összetörjük picit sós vízben.
Ha már kihűlt, összegyúrjuk a liszttel, hogy sima tésztánk legyen.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, nagyjából 8-10 cm oldalú négyzeteket vágunk belőle.
Mindegyiket megszórjuk kis búzadarával, rárakunk egy egész, vagy fél kimagozott szilvát (befőtt is lehet), megszórjuk pici fahéjjal, és cukorral.
Ezután a tésztákból gombócot formálunk.
Egy fazékban vizet forralunk, picit megsózzuk, ha forr a víz, akkor a gombócokat óvatosan beledobjuk, majd ha feljöttek a víz tetejére forralunk rajta még 2-3 percet, s kimerjük őket.
Az addigra elkészített, zsiradékon aranybarnára pirított zsemlemorzsába szedjük lecsepegtetve őket, pár percet pihenni hagyjuk, majd átrázzuk.
Porcukorral, vagy anélkül fogyasztjuk.