Ha eredeti Gundel palacsintát ennénk a legegyszerűbb, ha elmegyünk a Gundelbe. Ha erre nincs mód, akkor készítsük el mi magunk!
Hozzávalók:
- 1 dl erős, legalább 50 fokos rum
- 3 dkg mazsola
- 12 dkg dió tisztítva
- 1,5 dkg kandírozott narancshéj
- 6-7 cent tejszín 30 %-os
- 8 dkg cukor
- késhegynyi fahéj
- 8 db palacsinta
- 3-4 dkg vaj
Mártáshoz:
- 1,5 dl tej
- 1/2 rúd vanília
- 2 dkg cukor
- 6 dkg csokoládé
- 1 dl tejszín
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg cukor
- 3,5 dkg kakaópor
- 10 dkg liszt
- 0,5 dl tej
Gundel palacsinta recept elkészítése:
A mazsolát már előző nap beáztatjuk a rumba a kandírozott narancshéjjal együtt, amit vékony csíkocskákra vágtunk.
Másnap a tejszínt felforraljuk, beleszórjuk a közepesen apróra darált diót, a cukrot, és pici fahéjat, a mazsolát amit leszűrtünk a rumtól, a narancshéjat, és felfőzzük, ha fontos, ha túl kevés alatta a folyadék, akkor adunk hozzá egy kicsi tejet is. A lényeg, hogy a végén pépes masszát kapjunk, amit késsel könnyű lesz kenni.
Megvárjuk hogy hüljön, ekkor hozzáadjuk a megmaradt rum felét.
Elővesszük a kisütött palacsintákat, közepére elrendezzük a tölteléket, felcsavarjuk, hogy henger forma legyen. De az egyszerűség kedvéért hajtogathatjuk is, bár ez nem Gundel recept. Egy tálba rakjuk őket és melegen tartjuk.
Ezután elkészítjük a mártást.
A vanília kikapart belsejét a cukorral és a tejjel felforraljuk. A csokit feldarabolva felolvasztjuk gőz fölött, vagy mikróban.
A behűtött tejszínből jó kemény habot verünk.
A tojások sárgáját a kakaóporral, a cukorral, liszttel, és tejjel jó simára kikeverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét is, majd lassan, vékonyan csurgatjuk bele a felforrósított tejet, közben habverővel kavargatva a tojásos masszát. Takarékon felforraljuk, de azonnal el is zárjuk.
Ha elkészült, akkor pár percet folyamatosan kavargatjuk a mártást, majd a tejszínhez keverjük, majd a maradék rumot is hozzáadjuk.
Most a palacsinták két oldalát vajban jó ropogósra sütjük, és egy tűzálló tálra rakjuk le, majd tálaláskor leöntjük a forró mártással.
Fölösleges meggyújtani, bár mutatós hogy ég, de akkor a rum alkoholtartalmának nagy része távozik.
(Forrás: Gundel recept)