Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Eredeti derelye recept

Zamat Zamat 2024.10.12.
derelye

Az eredeti derelye recept nagyanyáinktól maradt ránk. Unokatestvére a gombócnak, lényegében formájában különbözik.

Hozzávalók:

  • 1 kg tört burgonya
  • 30-35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • só
  • 1/4 kg kemény lekvár, vagy más töltelék
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 1/4 kg zsemlemorzsa

Eredeti derelye recept elkészítése:

A burgonyát sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük.
Megvárjuk míg meghűl – ez fontos, másképp rengeteg lisztet vesz fel, és nyúlós lesz.

Egy serpenyőben zsiradékon megpirítjuk aranysárgára a zsemlemorzsát – állandóan kevergetve.

Amikor a krumpli már hideg, hozzáadjuk a lisztet, tojást, pici sót, és alaposan összegyúrjuk. Ha még ragad a tészta egy marék liszttel pótolhatjuk.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm. vastagra, a tészta egyik oldalára 8 centinként tölteléket rakunk le egy lapos kanálnyit. Ráborítjuk a tészta másik felét, a töltelékek között lenyomkodjuk, aztán késsel, vagy ha van derelyemetszővel 8-8 centis kockákat vágunk, melyeknek közepében ott lesz a töltelék.

Forró, enyhén sós vízben fogjuk kifőzni. De a víz ne zubogjon, csak nyugodtan forrjon – nehogy kifőjön a töltelék.

Ha a tészta feljött a tetejére, akkor egy-két percig még főzzük, majd kiszedjük – s a pirított zsemlemorzsába rakjuk.
Közben készítjük a következő tészta adagot, s azzal is ugyanígy járunk el.
Ha a tészta a zsemlemorzsán állt pár percet, akkor összerázzuk vele, majd tálra rakjuk.
És a többi kifőzendő tészta is „így jár majd”.

Ha lekvárosan készítjük, fogyaszthatjuk porcukorral, a túrósat tejfölösen is ehetjük.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékolcsó receptekretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

gesztenye alagút
karácsonyiRetro receptekSütemények

Habos-krémes gesztenye alagút

Zamat Zamat 2024.12.14.
tojásleves
LevesekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Savanyú tojásleves recept

Zamat Zamat 2024.11.03.
mákos guba vanília sodóval
karácsonyiRetro receptekSütemények

Mákos guba – ha szereted, vanília sodóval

Zamat Zamat 2024.12.04.
leves gombóccal
LevesekNagyi receptjeiRetro receptek

Tárkonyos raguleves gombóccal

Zamat Zamat 2025.02.06.
teasütemény
Nagyi receptjeiRetro receptekSós sütemények

Nehéz sós teasütemény

Zamat Zamat 2025.03.16.
kalács
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSós süteményekSütemények

Húsvéti sós kalács

Zamat Zamat 2025.03.21.
bodzasüti
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Bodzasüti Kata módra

Zamat Zamat 2025.01.31.
pöfeteg
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kakaós pöfeteg – a mókás süti

Zamat Zamat 2025.02.23.
derelye
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Lekváros derelye

Zamat Zamat 2025.04.27.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up