Az eredeti derelye recept nagyanyáinktól maradt ránk. Unokatestvére a gombócnak, lényegében formájában különbözik.
Hozzávalók:
- 1 kg tört burgonya
- 30-35 dkg liszt
- 1 db tojás
- só
- 1/4 kg kemény lekvár, vagy más töltelék
- 3 evőkanál zsiradék
- 1/4 kg zsemlemorzsa
Eredeti derelye recept elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük.
Megvárjuk míg meghűl – ez fontos, másképp rengeteg lisztet vesz fel, és nyúlós lesz.
Egy serpenyőben zsiradékon megpirítjuk aranysárgára a zsemlemorzsát – állandóan kevergetve.
Amikor a krumpli már hideg, hozzáadjuk a lisztet, tojást, pici sót, és alaposan összegyúrjuk. Ha még ragad a tészta egy marék liszttel pótolhatjuk.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm. vastagra, a tészta egyik oldalára 8 centinként tölteléket rakunk le egy lapos kanálnyit. Ráborítjuk a tészta másik felét, a töltelékek között lenyomkodjuk, aztán késsel, vagy ha van derelyemetszővel 8-8 centis kockákat vágunk, melyeknek közepében ott lesz a töltelék.
Forró, enyhén sós vízben fogjuk kifőzni. De a víz ne zubogjon, csak nyugodtan forrjon – nehogy kifőjön a töltelék.
Ha a tészta feljött a tetejére, akkor egy-két percig még főzzük, majd kiszedjük – s a pirított zsemlemorzsába rakjuk.
Közben készítjük a következő tészta adagot, s azzal is ugyanígy járunk el.
Ha a tészta a zsemlemorzsán állt pár percet, akkor összerázzuk vele, majd tálra rakjuk.
És a többi kifőzendő tészta is „így jár majd”.
Ha lekvárosan készítjük, fogyaszthatjuk porcukorral, a túrósat tejfölösen is ehetjük.