Az ekler fánk egy francia sütemény, égetett tésztából készül, a mi képviselőfánkunk nagy testvére. Rendkívül ízletes, mutatós édesség.
Hozzávalók:
- 20 dkg zsiradék
- 1,5 dl víz
- 20 dkg liszt
- 10 tojás
- pici só
- 1 mokkáskanál cukor
Töltelékhez:
- 5 dl tejszín
Krémhez:
- 6 db tojás
- 7,5 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 9 evőkanál cukor
- 2 vaníliás cukor
Tetejére:
- 30 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
- kanálnyi olaj
Ekler fánk elkészítése:
Első lépésként előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A zsiradékot a vízzel felrakjuk főni, benne a pici cukorral, sóval. Mikor felforrt a víz, a zsír elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és jól kikeverjük, hogy összeálljon rendesen.
Ekkor egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyiknél jó alaposan kikeverjük a tésztát.
Most habzsákba, vagy zacskóba töltjük, és nagyjából 10 centis piskótaformát nyomunk a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Ne nyomjuk túl közel egymáshoz, mert nagyra nő.
Ezután berakjuk sütni, 10-15 percig még nagy hőfokon, aztán visszavesszük 160 fokra a sütőt, és még kb. negyedórát sütjük.
Ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a fánk.
Míg sül a fánk, elkészítjük a krémét.
A tojásokat feltörjük, külön tálkába rakjuk a sárgáját, majd a liszttel, és egy kis tejjel alaposan összekeverjük.
A fehérjét egy tálba rakjuk a cukor nagyobbik felével, és felverjük.
A tej többi részét felrakjuk a vaníliás cukorral főni, majd hőkiegyenlítést végzünk a tojássárgás masszával, és belekeverjük. Állandó keverés mellett besűrítjük.
Ha elkészült, akkor még melegen hozzákeverjük könnyedén, apránként a tojáshabot.
Ha elkészültek a fánkok, akkor felvágjuk a fánkot, és így várakoznak a töltésre.
Most egy kis sóval felverjük a tejszínt, parányi porcukrot is adhatunk hozzá, de ne sokat.
Mikor nagyjából meghűlt a krém, megtöltjük a fánkok alját – dolgozhatunk akár habzsákkal is.
Tetejére felvert tejszínt nyomunk.
Ezután csokit a vajjal pici étolajjal felolvasztjuk, a fánkok tetejét belemártjuk, és a tejszínre illesztjük.