Az egytojásos torta hatlaposként is ismert. Alapjában véve olcsó, töltelékével tesszük különlegessé, melyet kedvünk szerint variálhatunk.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 25 dkg méz
- 1 dl tej
- 1 púpos evőkanál szódabikarbóna
- 1 nagy tojás
Krémhez:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 20 dkg cukor
- 2-3 evőkanál kakaó
- 25 dkg vaj
- 2 vaníliás cukor
Egytojásos torta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk a szódabikarbónával, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a tejet, minden hozzávalót – és összegyúrjuk.
6 részre vágjuk, majd lisztezett felületen tepsi méretű lapokat nyújtunk belőle. Ezeket aztán a tepsi hátulján – sütőpapíron, 180 fokra előmelegített sütőben szép, világosra sütjük pár perc alatt.
Elkészítjük a krémet.
A kakaót egy pici vízzel feloldjuk, elkavarjuk egy pici tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet is, meg a cukrot.
A többi tejet felrakjuk főni, majd a forró tejből a masszához hozzászedve kikeverjük, és az egészet, folytonos kavargatva készre, sűrűre főzzük.
Készíthetünk karamelles krémet is, ez esetben nem kakaót adunk a krémhez, hanem egy-két kanállal több cukrot mérünk, és megpirítjuk szép, világos barnára. Nem sötétebbre, mert akkor keserű lehet.
Ha a krém langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat is.
A krémet 5 részre osztjuk, a tésztákat lekenjük vele, egymásra rakjuk, tetejét és oldalát is ezzel vonjuk be. Mielőbb az oldalát lekennénk vágjuk egyenesbe, úgy szép lesz a felület.
Egy éjszakára rakjuk hűtőbe, úgy szépen megpuhul, és összeérnek az ízek.