A lángos univerzális tésztaféle, hisz tölthető, mindenféle feltéttel fogyasztható, és ehetjük édesen, vagy sósan – ahogy kedvünk tartja.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1/4 liter tej
- 2-3 db főtt burgonya összetörve
- 2 evőkanál olaj
- kávéskanálnyi só
- zsiradék a sütéshez
Tetejére –
- kedvünk szerint, amit csak szeretnénk
A lángos elkészítése:
A tejben, amit fellangyosítottunk felfuttatjuk az élesztőt.
Közben a megfőtt, áttört burgonyát hozzákeverjük a liszthez, belerakjuk a sót, az olajat belecsurgatjuk, majd mehet hozzá az élesztős tej.
Alaposan kidolgozzuk, majd lerakjuk pihenni. Nagyjából egy órára.
A tésztájából ekkor maréknyi darabokat szaggatunk, kis cipókat készítünk, melyeket újra lerakjuk pihenni, hogy megkeljen.
Jó negyedóra múlva kézzel kihúzzuk őket – minden darab előtt bevizezve kezünket. Így szép vékony lángosokat tudunk készíteni.
Olajat, zsiradékot eddigre felforrósítottuk, és abban kisütjük.
Első oldalát – akár csak a fánknál – fedő alatt sütjük, a másik oldalt, mikor a lángost megfordítjuk már szabadon, levesszük a fedőt.
Nagyon jó melegen, de kihűlés után is fogyasztható. Ugyanis a burgonya puhán tartja.