Télen-nyáron a zöldbableves rendkívül frissítő hatású. Érdemes megfőzni időnként, hisz maga a zöldféle is rendkívül egészséges.
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- jó 1 liter húsleves, mely kockából is készülhet
- 1-2 dl tejföl, helyettesíthetjük joghurttal is
- 2 evőkanálnyi liszt, vagy 2 teáskanálnyi keményítő
- 1 fokhagymagerezd
- 1-2 babérlevél
- 1 teáskanálnyi pirospaprika
- fél citrom leve, vagy 1 kanálnyi ecet
- 2 evőkanálnyi cukor
- só
- bors ízlés szerint
- kapor ha szeretjük egy evőkanálnyi
- petrezselyemzöld szintén egy evőkanálnyi
- tárkony – ugyanennyi
Zöldbableves elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, majd feltördeljük néhány centis darabokra.
Felrakjuk főni a húslevesbe a megtisztított fokhagymával és babérlevéllel.
Megfőzzük puhára, de azért ne menjen szét.
Ha elkészült, a fokhagymát és a babérlevelet kiszedjük.
A tejfölt kikeverjük a pirospaprikával, liszttel, vagy keményítővel, majd a forró levesből hozzákeverünk kicsit – így nem lesz csomós.
Ha kikevertük, akkor ezt a masszát hozzáöntjük a többi leveshez, és egy pillanatra összerottyantjuk vele. Nem kell sokáig főzni, mert kicsapódik a tejföl.
Beleöntünk ecetet, vagy citrom kifacsart levét, és hozzáadjuk a cukrot – amennyire édesen szeretjük.
Ha zöldfűszeresen csináljuk, akkor apróra vágva most adjuk hozzá.
Legjobb langyosan, vagy hidegen tálalva.