A Dubarry sertésszelet egy rendkívül tartalmas húsétel- besameles, karfiolos, reszelt sajtos finomság. Rizzsel a legfinomabb.
Hozzávalók:
- 10 szelet centis karaj
- 2 evőkanál zsiradék
- 1 közepes fej karfiol
Besamelhez:
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 4 dl tej
- 2 tojásnak a sárgája
- 15 dkg reszelt sajt
- 1,5 dkg só
- 1 teáskanál bors
- 1 mokkáskanál szerecsendió őrölve
Dubarry sertésszelet elkészítése:
A karajt felszeleteljük, közepesen vékonyre verjük, majd sózzuk, borsozzuk, és zsiradékban hirtelen átsütjük.
Ezután a karfiolt lerózsázzuk, forró sós vízbe dobjuk, és néhány perc alatt előfőzzük, kicsit üvegesre.
Elkészítjük a besamelt.
A vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet, megfuttatjuk rajta, majd óvatosan, lassan kavargatva felöntjük a tejjel, és szép simára kavarjuk – ezután felforraljuk.
Beleszórjuk a reszelt sajt harmadát, egy picit sózzuk, és hozzáadjuk a reszelt szerecsendiót is.
A tojások sárgáját akkor kavarjuk bele, amikor már lehúztuk a tűzről.
Egy jénait, vagy egy közepes tepsit zsiradékkal kikenünk – lehetőleg vaj legyen – majd sorban lerakjuk a szeleteket, apró karfiolt púpozunk a tetejére, és leöntjük a besamel mártással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és jó negyedóra alatt szép pirosra sütjük.