Ez a süti egykor gazdag ember batyuja néven volt ismert, egy kicsit egyszerűsítettem a nevén, jobban megmarad az emlékezetben.
Nyilvánvaló, hogy csupa olyan hozzávalóval készült, ami egykor drága volt…
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 1 egész citrom leve és lereszelt héja
- 6 evőkanál porcukor
- 3 tojás sárgája
Töltelékhez:
- 10 evőkanál porcukor
- 3 tojás fehérje
- 1 csomag vaníliáscukor
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg darált dió
- 1 marék mazsola darálva
- 1 tojás a kenéshez
Döbrögi batyuja elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, majd hozzámorzsoljuk a vajat.
Belereszeljük a citrom héjat, hozzáadjuk a citrom levét, mehet bele a porcukor, a tojások sárgája, és a vanília is. Az egészet összedolgozzuk, majd háromszor nyújtjuk lisztezett deszkán és hajtogatjuk.
A végén kisujjnyira, vagy inkább kicsivel vékonyabbra nyújtjuk, nagyobb, legalább 10 centis oldalú háromszögeket vágunk belőle.
Mindegyikbe rakunk egy kanállal az elkészített töltelékből.
A töltelékhez való cukrot a tojások fehérjével és a vaníliával jó habosra kikeverünk, hozzákeverjük a darált mandulát, diót, és mazsolát is, ebből rakunk a háromszögekbe egy-egy kanálnyit.
A háromszögek szélét végignyomogatjuk, tetejét lekenjük tojással, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tetejét porcukrozhatjuk.