A diós zsák rendkívül mutatós, alkalmi sütemény – természetesen nem csak diótöltelékkel, hanem lekvárral, mákkal is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 40 dkg vaj, vagy margarin
- 9 tojás sárgája
- csipet só
Töltelék:
- 9 tojás fehérje
- 40 dkg cukor
- 50 dkg darált dió
- 1 kanál rumaroma, vagy rum
Diós zsák elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és az egészet összegyúrjuk.
Dió méretű csomókat szaggatunk belőle, golyó formájúra sodorjuk kézben, tálcára rakjuk, majd berakjuk a hűtőbe.
Elkészítjük a tölteléket. A tojások fehérjét pici sóval felverjük, belekeverjük a diót, a rumaromát, vagy rumot, és a cukrot.
Egy óra pihenés után a lehűtött tésztagolyókat kinyújtjuk nagyjából kerekre, kb. 10 centis átmérőjűre, közepébe kanálnyi tölteléket rakunk, aztán a széleit összefogva nyakánál összenyomjuk, így úgy néz ki, mint egy kis zsákocska.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a zsákokat sorba rakjuk rá kis távolságra.
A tepsit előmelegítjük 160-170 fokra, és szép, világosra sütjük a diós zsákokat.
Tetejét még melegen porcukrozzuk.