A diós meggyes pite sok töltelékkel készül, jó gyümölcsös finomság, a nyári mindennapok finomsága, de befőttből, vagy fagyasztott meggyből is készíthető.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 15 dkg vaj, vagy margarin
- 1 nagy evőkanál zsír
- 1 db sütőpor
- 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- kis csipet só
- 1 db tojás
- 1 kis poharas tejföl
- 25 dkg darált dió
- 1,5 kg magozott meggy
- ízlés szerint fahéj
- néhány kanál cukor
Diós meggyes pite elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk a sütőporral együtt. Hozzámorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd a cukorral, összekeverjük.
Beleütjük a tojást (persze ellenőrizzük), hozzákeverjük a tejfölt, és a tésztát összegyúrjuk. Ha összeállt, két egyenlő részre osztjuk.
Nagy gáztepsi méretűre kinyújtjuk az egyik felét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Meghintjük a fele darált dióval, kicsit cukrozzuk, ráhalmozzuk a magozott meggyet, meghintjük fahéjjal, cukorral, tetejére szórjuk a dió másik felét, kicsit cukrozzuk, majd a tészta másik felével, amit ugyanakkorára nyújtottuk – letakarjuk.
Széleit lenyomkodjuk, villával sorban megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben – nagyjából 35-40 perc alatt készre sütjük.