A diós Marlenka egy igazi ünnepi sütemény, hisz minden olyan finomságot tartalmaz, ami különlegessé teheti. Elkészítése így egyszerűbb, mint az eredeti, viszont ízeiben lényegében ugyanazt kapjuk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 25 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag szalakáli
- hozzá 1 kanál tej
Krémhez:
- 2 vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 8 evőkanál cukor
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- +3 evőkanál cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 vaníliás cukor
- főtt kávé kis csészével, vagy Nescaféból készült
- tetejére darált dió, vagy kakaópor
Diós Marlenka elkészítése:
A tojásokat jó alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet, a lágy vajat, vagy margarint, majd a lisztet hozzászitáljuk, összekeverjük. Ekkor kavarjuk bele alaposan a kanál tejjel feloldott szalakálit is.
Jó alaposan összedolgozzuk.
Ezután a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
Lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk, sütőpapírt rakunk tepsi hátuljára, és 180 fokra előmelegített sütő hátulján pár perc alatt világosra sütjük.
Sütőpapíron hagyjuk kihűlni, lehúzva persze a tepsiről.
Elkészítjük a krémet:
Megfőzzük a pudingot, letesszük hűlni.
Ha már kihűlt, akkor hozzáadjuk a kávét és a margarint, majd alaposan átkavarjuk. Ekkor adjuk hozzá a diót is.
Ezután az első lapot tálcára, vagy tepsire helyezzük, megkenjük a krém ötödével. Majd tésztalap, krém, s folytatjuk ezt addig, míg mindent el nem használtunk.
Tetejére is krémet kenünk, majd megszórjuk kakaóval, vagy darált dióval.