Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes süteményekNagyi receptjeiSütemények

Diós mákos kalács kelt tésztából, a nagymamám receptje szerint

Zamat Zamat 2024.10.12.
mákos kalács

Diós mákos kalács valójában egy kalácstésztából készült tekercs, melyet bármivel tölthetünk. Egykor ha hétvégén sütötték kakaóval megszórva készítették. Ez lényegesen olcsóbb változat, frissen isteni.

Hozzávalók:

  • 5 dkg élesztő
  • 7 dl tej,
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg van, margarin, olaj
  • tojás a kenéshez

Töltelékhez:

  • 80 dkg őrölt dió, vagy őrölt mák
  • 50 dkg cukor – de ízlés szerint
  • 5-6 dl tej
  • 1-2 citrom héja
  • esetleg méz a töltelékre

Diós mákos kalács elkészítése:

Az élesztőt pohárnyi langyos tejbe morzsoljuk, hozzákeverünk egy kis cukrot, és felfuttatjuk.

A töltelékhez szükséges tejet felrakjuk főni, mikor már meleg, hozzáadjuk a cukrot, átkavarjuk. Ha közel áll a forráshoz hozzáadjuk a mákot, vagy diót, átkavarjuk, de már csak rövid ideig forraljuk. Elég 1-2 perc, letesszük hűlni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, majd a tejet is fokozatosan, és alaposan átdagasztjuk.


A vége fele mehet bele a zsiradék, s a tésztát addig dagasztjuk vele, mikor már nem fényes, hanem matt a tészta, és szépen hólyagosodik, edény falától is elválik.


Lerakjuk pihenni, a lényeg hogy duplájára keljen.

Lisztezett deszkára borítjuk, kedvünk szerint 4-5 egyenlő darabra vágjuk. Picit átgyúrjuk, de csak éppen hogy.

Lisztezett deszkán félcentisre nyújtjuk őket, lényegében tepsi méretűre.

A tölteléket elosztjuk annyi fele, ahány rudat készítünk, s egy adagot elkenünk a tészta tetején. Most szórunk rá egy kis citromhéjat, ha esetleg mazsolát is rakunk bele azt is most adjuk hozzá. Mézzel is megcsurgathatjuk – de anélkül is tökéletes. Feltekerjük, mint a bejglit – hisz ez is az.

Tetejét lekenjük felvert tojással, majd pihenni hagyjuk.
Tíz perc, negyedóra miatt ismét lekenjük – ettől lesz szép, márványozott.
Pár perc állás után hosszában közepéig megszúrjuk nagyjából 10 centinként, hogy a képződő gőz miatt ne hasadjon szét.

Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon – nagyjából 25 percig.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékkalácsokkelt tésztákretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

bögrés meggyes süti
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekUncategorized

Bögrés meggyes süti

Zamat Zamat 2024.10.01.
túrós béles
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Fényes túrós batyu

Zamat Zamat 2025.03.19.
szilvás gombóc
Nagyi receptjeiRetro receptek

Eredeti szilvás gombóc

Zamat Zamat 2024.11.03.
lekváros linzer
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kókuszos lekváros linzer

Zamat Zamat 2025.03.18.
mákos krémes
Édes süteményekSütemények

Intelligens krémes – mákos finomság

Zamat Zamat 2025.01.21.
kavart tészta
Édes süteményekSütemények

Pudingos almás süti

Zamat Zamat 2025.03.19.
ostyatorta
Édes süteményekSütés nélküli desszertek

Ostyatorta – töltött ostya

Zamat Zamat 2025.01.28.
rétes
Retro receptekSütemények

Különleges sárgarépás rétes

Zamat Zamat 2024.11.27.
túrós pogácsa
Sós süteményekSütemények

Túrós pogácsa

Zamat Zamat 2024.09.22.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up