Diós mákos kalács valójában egy kalácstésztából készült tekercs, melyet bármivel tölthetünk. Egykor ha hétvégén sütötték kakaóval megszórva készítették. Ez lényegesen olcsóbb változat, frissen isteni.
Hozzávalók:
- 5 dkg élesztő
- 7 dl tej,
- 7 evőkanál kristálycukor
- 1 kg liszt
- 1 teáskanál só
- 15 dkg van, margarin, olaj
- tojás a kenéshez
Töltelékhez:
- 80 dkg őrölt dió, vagy őrölt mák
- 50 dkg cukor – de ízlés szerint
- 5-6 dl tej
- 1-2 citrom héja
- esetleg méz a töltelékre
Diós mákos kalács elkészítése:
Az élesztőt pohárnyi langyos tejbe morzsoljuk, hozzákeverünk egy kis cukrot, és felfuttatjuk.
A töltelékhez szükséges tejet felrakjuk főni, mikor már meleg, hozzáadjuk a cukrot, átkavarjuk. Ha közel áll a forráshoz hozzáadjuk a mákot, vagy diót, átkavarjuk, de már csak rövid ideig forraljuk. Elég 1-2 perc, letesszük hűlni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, majd a tejet is fokozatosan, és alaposan átdagasztjuk.
A vége fele mehet bele a zsiradék, s a tésztát addig dagasztjuk vele, mikor már nem fényes, hanem matt a tészta, és szépen hólyagosodik, edény falától is elválik.
Lerakjuk pihenni, a lényeg hogy duplájára keljen.
Lisztezett deszkára borítjuk, kedvünk szerint 4-5 egyenlő darabra vágjuk. Picit átgyúrjuk, de csak éppen hogy.
Lisztezett deszkán félcentisre nyújtjuk őket, lényegében tepsi méretűre.
A tölteléket elosztjuk annyi fele, ahány rudat készítünk, s egy adagot elkenünk a tészta tetején. Most szórunk rá egy kis citromhéjat, ha esetleg mazsolát is rakunk bele azt is most adjuk hozzá. Mézzel is megcsurgathatjuk – de anélkül is tökéletes. Feltekerjük, mint a bejglit – hisz ez is az.
Tetejét lekenjük felvert tojással, majd pihenni hagyjuk.
Tíz perc, negyedóra miatt ismét lekenjük – ettől lesz szép, márványozott.
Pár perc állás után hosszában közepéig megszúrjuk nagyjából 10 centinként, hogy a képződő gőz miatt ne hasadjon szét.
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon – nagyjából 25 percig.