Bejgli készülhet kalács-, vagy omlós tésztából. Mi most a kelt tésztás változattal ismerkedünk meg. Egyszerű, olcsó és finom.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- kanálnyi liszt
- mokkáskanálnyi cukor
- 1 jó csipetnyi só
- 3-4 evőkanál cukor
- fél liter tej
- 5 dkg vaj a gyúrásnál
- 10 dkg vaj a végső kidolgozásnál
- 25 dkg mák a töltelékhez
- 25 dkg dió a töltelékhez
- 1-2 citrom héja
- 20-20 dkg cukor a töltelékhez
- mazsola – ha szeretjük
- 1-2 dl tej a töltelék felfőzéséhez
- 1 tojás a rudak kenéséhez
Bejgli elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kis tejjel, cukorral felfuttatott élesztőt, majd a vajat, és a tésztába való cukrot, sót – és ezekkel szépen elkezdjük összedolgozni.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a többi tejet is, természetesen langyosan.
Ha már hólyagosodik, és kezd a kezünkről leválni, akkor esélyesen elkészültünk.
Ekkor adjuk hozzá a fentebb említett 10 dkg vajat, melyet természetesen helyettesíthetünk akár olajjal, akár margarinnal.
Most addig dagasztjuk, míg a hozzáadott zsiradékot teljesen fel nem veszi a tészta, és szép, selymessé nem válik.
Ezután lerakjuk a bejgli tésztáját pihenni, fél-egy óra alatt duplájára fog kelni.
Közben a tölteléket elkészítjük.bMegdaráljuk a mákot, a diót.
Cukorral, citromhéjjal és egy kis tejjel felfőzzük, de óvatosan.
Utána hagyjuk kihűlni.
Ha megkelt a tészta, akkor négy rszre osztjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk – nagyjából nagy tepsi méretűre.
Lekenjük a mák, vagy diótöltelék felével, ha akarunk most csurgathatunk rá pici mézet, majd feltekerjük. A szélét a tésztának mindig hajtsuk vissza, így a töltelék a tésztában marad. Ne tekerjük túl szorosan.
Belerakjuk a tepsibe.
Ezt mindegyik lappal megismételjük, majd lekenjük a tészta felületét egy felvert tojással.
Persze külön is megtehetjük, akkor márványozott lesz. Ehhez szét kell választani a sárgáját a fehérjétől. Először a fehérjével kenünk, majd néhány perc múlva a sárgájával.
Hagyjuk kicsit pihenni és szikkadni, majd megszurkáljuk, hogy a fölös gőz távozhasson sütés közben.
Legjobb, ha sütőpapíron sütjük.
Előmelegített sütőbe rakjuk, 180 fokon sütjük készre.