Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
karácsonyiSütemények

Diós-mákos bejgli nagyi módra

Zamat Zamat 2024.08.21.
bejgli

Bejgli készülhet kalács-, vagy omlós tésztából. Mi most a kelt tésztás változattal ismerkedünk meg. Egyszerű, olcsó és finom.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • kanálnyi liszt
  • mokkáskanálnyi cukor
  • 1 jó csipetnyi só
  • 3-4 evőkanál cukor
  • fél liter tej
  • 5 dkg vaj a gyúrásnál
  • 10 dkg vaj a végső kidolgozásnál
  • 25 dkg mák a töltelékhez
  • 25 dkg dió a töltelékhez
  • 1-2 citrom héja
  • 20-20 dkg cukor a töltelékhez
  • mazsola – ha szeretjük
  • 1-2 dl tej a töltelék felfőzéséhez
  • 1 tojás a rudak kenéséhez

Bejgli elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kis tejjel, cukorral felfuttatott élesztőt, majd a vajat, és a tésztába való cukrot, sót – és ezekkel szépen elkezdjük összedolgozni.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a többi tejet is, természetesen langyosan.

Ha már hólyagosodik, és kezd a kezünkről leválni, akkor esélyesen elkészültünk.
Ekkor adjuk hozzá a fentebb említett 10 dkg vajat, melyet természetesen helyettesíthetünk akár olajjal, akár margarinnal.

Most addig dagasztjuk, míg a hozzáadott zsiradékot teljesen fel nem veszi a tészta, és szép, selymessé nem válik.

Ezután lerakjuk a bejgli tésztáját pihenni, fél-egy óra alatt duplájára fog kelni.

Közben a tölteléket elkészítjük.bMegdaráljuk a mákot, a diót.


Cukorral, citromhéjjal és egy kis tejjel felfőzzük, de óvatosan.
Utána hagyjuk kihűlni.

Ha megkelt a tészta, akkor négy rszre osztjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk – nagyjából nagy tepsi méretűre.


Lekenjük a mák, vagy diótöltelék felével, ha akarunk most csurgathatunk rá pici mézet, majd feltekerjük. A szélét a tésztának mindig hajtsuk vissza, így a töltelék a tésztában marad. Ne tekerjük túl szorosan.

Belerakjuk a tepsibe.

Ezt mindegyik lappal megismételjük, majd lekenjük a tészta felületét egy felvert tojással.


Persze külön is megtehetjük, akkor márványozott lesz. Ehhez szét kell választani a sárgáját a fehérjétől. Először a fehérjével kenünk, majd néhány perc múlva a sárgájával.


Hagyjuk kicsit pihenni és szikkadni, majd megszurkáljuk, hogy a fölös gőz távozhasson sütés közben.

Legjobb, ha sütőpapíron sütjük.
Előmelegített sütőbe rakjuk, 180 fokon sütjük készre.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

kavart tészta
Édes süteményekOlcsó ételekSütemények

Kókuszos citromos süti

Zamat Zamat 2025.03.20.
túrós-meggyes-bögrés süti
Sütemények

Túrós meggyes bögrés piskóta

Zamat Zamat 2024.10.28.
csokis süti
Édes süteményekSütemények

Orleans szelet

Zamat Zamat 2025.04.09.
kuglóf
Sütemények

Kuglóf recept kávéhoz, teához

Zamat Zamat 2024.08.21.
rétes
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Élesztős rétes

Zamat Zamat 2025.05.14.
Kalács tésztából
Sütemények

Kalács recept nagyi fiókjából

Zamat Zamat 2024.08.22.
törökmézes lepény
Sütemények

Négy lapos törökmézes lepény

Zamat Zamat 2024.11.18.
sajtos pogácsa
Sütemények

Elronthatatlan sajtos pogácsa recept

Zamat Zamat 2024.08.18.
kenyér
Sütemények

Fehér kenyér recept

Zamat Zamat 2024.08.22.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up