A diós kosárka ünnepi sütemény, mutatós diós-habos-lekváros finomság. Egy falatnyi az egész, ezért vendégvárásra tökéletes.
Hozzávalók:
- 6 tojás sárgája
- 4 evőkanál cukor
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 1 közepes üveg baracklekvár
- 6 tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor
- 35 dkg őrölt dió
Diós kosárka elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk a sütőporral, hozzáadjuk a parányi sót, a porcukrot, citromhéjat, margarint, az egészet összemorzsoljuk.
Ezután a tojásokat felütve szétválasztjuk, a tésztához adjuk a tojássárgákat, a citrom levét, és alaposan összedolgozzuk.
A tojások fehérjét pici sóval, és cukorral jó kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót is.
A tésztából kis gombócokat készítünk, amiket a kis, lisztezett kosárformákba nyomkodunk.
A kosárkák aljába teáskanálnyi sárgabarack lekvár megy, ezekre pedig diós habot kanalazunk, vagy nyomunk.
170 fokra előmelegített sütőben jó negyedóra alatt megsütjük.
Fontos, hogy sütés után még melegen borítsuk ki a kosárkákból, mert később már nehezebb lesz.
Megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is tökéletes.