A diós kávés süti bár szokatlan ízpárosításnak tűnik, de amint megkóstoljuk rájöhetünk: tökéletes az összhang, nagyon finom.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 15 dkg apróra darált dió
- késhegynyi só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál Nescafé
- csipet só
Töltelék:
- 1/2 l tej
- 5 evőkanál liszt
- 2 evőkanál őrölt kávé, vagy Nescafé
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg vaj, vagy margarin
- 20-25 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
Tetejére:
- 2 tábla étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Diós kávés krémes süti elkészítése:
Először elkészítjük a piskótát.
Szokott módon – szétválasztjuk a tojást, a fehérjét felverjük a fele cukorral hozzáadva parányi sót is.
A sárgáját a másik rész cukorral habosra keverjük, majd a két masszát lazán összekeverjük, beleszitáljuk a sütőporos-Nescafés lisztet, majd lazán belekeverjük a darált diót is.
180 fokos sütőben sütjük ki közepes, sütőpapírral bélelt tepsiben. Első negyedórában ne nyitogassuk, nagyjából félóra alatt készül el.
Ha megsült, akkor kivesszük, sütőpapírt lehúzzuk, hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a krémet.
A tejet, a lisztet a kávéval és vaníliás cukorral sűrűre főzzük, majd lerakjuk hűlni.
Közben a porcukrot kikeverjük a vajjal, vagy margarinnal jó habosra.
Ha a főzött krém meghűlt, akkor összekeverjük a kettőt, majd hozzáadjuk a diót, és kávét.
Az egészet a már meghűlt piskótára kenjük, elsimítjuk, majd mikróban, vagy gőz felett melegített, felolvasztott, és olajjal összekevert csokoládéval behúzzuk, hagyjuk megdermedni.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.