A diós kavart rendkívül egyszerű bögrés sütemény, mely akár egy kis sárgabarack lekvárral töltve is megállja a helyét.
Természetesen készíthetünk hozzá dió-, vagy más ízesítésű krémet is, ez az alaprecept.
Hozzávalók:
- 1 db 2,5 dl-es bögre
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 db tojás
- 1 bögre tej
- 1 bögre tisztított, de még nem darált dió
- 3 dkg zsír, vagy 4 dkg vaj, vagy margarin
- 1 sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
Diós kavart elkészítése:
A diót ledaráljuk.
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk a sütőporral együtt.
Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a zsiradékot, és nagyon alaposan kikavarjuk habosra. Mehet bele utána a liszt lazán belekeverve és a darált dió is. Aztán pedig a reszelt citromhéj
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, vagy kicsit nagyobb méretű tepsiben sütjük meg nagyjából 40-45 perc alatt.
A masszát a tepsibe öntjük, és elsimítjuk.
Ha készre sült hagyjuk kihűlni – magában is fogyaszthatjuk, de akár tölthetjük is kedvenc krémünkkel, vagy lekvárunkkal.
Nagy előnye, hogy határozott ízű, gyorsan elkészíthető süti.