A hájas tészta különleges ízével igazi téli finomság. Habos túróval töltve akár ünnepi asztalokra való finom édességet készíthetünk.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30-35 dkg háj
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál cukor
- 2 mokkáskanál só
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- 1 dl ásványvíz
- 1,5 dl fehér bor
Töltelékhez:
- 2 kisebb tojás fehérje
- 15 dkg őrölt dió
- 10 dkg porcukor
Diós hájas párna elkészítése:
Elkészíthetjük leveles tésztából is, de az igazi a hájas.
A hájat hideg vízben beáztatjuk, lehúzzuk a hártyáját, majd ledaráljuk . Ha kétszer, akkor még jobb.
Nagyjából 10 deka lisztet kikeverünk jó habosra a hájjal, majd lerakjuk. Nem kell hidegre tenni, mert kenni fogjuk.
Minden hozzávalót ezután jó alaposan összedolgozunk, szinte már hólyagos legyen.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk jó fél centi vastagra, majd a lisztes háj keverékének harmadával megkenjük.
Ezután hajtogatjuk minden kenés után azonos sorrendben. Felülről lefele feléig nagyjából, alulról felfele, majd egyik oldalról befele, másik oldalról befele.
Ezután hidegre tesszük nagyjából félórára.
Ismét lisztezett felületen nyújtjuk, kenjük, hajtogatjuk, majd pihenés, és még egy alkalommal ugyanezt szépen sorban.
Utolsó pihenés után kinyújtjuk ismét félcentisre, téglalap alakúra nagyjából, majd 8 x 10 centis darabokat vágunk felforrósított késsel. A kés olyan forró legyen, hogy sercegjen a tészta vágáskor.
A tésztalapok egyik oldalára kanálnyi – tojásfehérjéből, cukorból és dióból készült – habot rakunk, másik oldalt ráhajtjuk, az oldalak belső széleit lekenjük tojásfehérjével, úgy hajtjuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket egymás mellé.
Ha tojással lekenjük a tetejét, akkor vigyázzunk, hogy az oldalára ne csorogjon le.
Forró, előmelegített sütőben 200 fokon jó 20 perc alatt készül el.
Szebb lesz a végeredmény, ha a tészta egyik oldalát még töltés előtt rézsútosan 2-3 helyen bevagdaljuk.