A diós-habos-lekváros süti minden olyan finomságot tartalmaz, ami miatt az ember képtelen nemet mondani egy süteményre. Vendégvárásra kiválóan alkalmas.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1/2 sütőpor
- 1 vaníliáscukor
- 12 dkg vaj
- 4-5 db tojás sárgája (mérettől függően)
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- parányi só
Habhoz:
- 6 db tojásfehérje
- 7 evőkanál kristálycukor
- 20-25 dkg darált dió
Alá:
- sárgabarack lekvár
Diós-habos-lekváros elkészítése:
A lisztet a sütőporral együtt egy tálba szitáljuk.
Hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a hideg vajat.
Ezután mehet bele a cukor, vanília, és a reszelt citromhéj is. Közepébe beleengedjük a tojások sárgáját, és 1-2 evőkanál tejföllel jól összegyúrjuk. Jól formálható tésztát kapunk.
Sütőpapíron dolgozunk tovább.
A sütőpapírt behintjük vékonyan liszttel, majd a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.
Ezután az egészet áthúzzuk a tepsibe.
Ha nem egyenletes, akkor kezünkkel még segítünk rajta.
Ezután a tésztát lekvárral bőven megkenjük, majd mehet rá a tojásfehérjés-diós hab.
Ehhez a tojásfehérjét épp csak pár szem sóval, majd a cukorral jó kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót is apránként. Ha szeretjük benne a fahéjat, egy teáskanálnyit szórhatunk hozzá.
Ezt a habot kentük tehát a lekvár tetejére, és elsimítjuk. .
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Ha elkészült – kivehetjük egyből a sütőből, ám a tepsiben hagyjuk még nagyjából negyedórát.
Ezután a sütőpapírral együtt kicsúsztatjuk, vagy kiemeljük, és hagyjuk kihűlni.
Utána már vizes késsel szépen szeletelhető.