Darálós keksz vagy kinyomós süti, mindenki másképp ismeri. Emlékeim szerint anyu és nagymama sütögetése idején az omlós darálós keksz recept hónap végén került elő általában, hisz olcsó süti volt.
Bár rosszul mondom: nem kellett elő venni, egy évben legalább tízszer sütötték. Bár ennek összeállítása mindig anyu feladata volt, a darálása pedig az enyém. Nagymama a kelt tészták mestere volt, másba nem is folyt bele igazán.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt,
- 20 dkg zsír, vagy 25 dkg Ráma margarin,
- 25 dkg porcukor,
- 2 zacskó vaníliás cukor,
- 1/2 csomag sütőpor,
- 4 egész tojás,
- mi tettünk bele mindig egy kis citromhéjat is
- Az eredeti recept alapján zsírral készült a tészta – mindenki úgy süti, ahogy szereti.
Elkészítése:
A darálós keksz receptje egyszerű, nagyon könnyű elkészíteni.
Egy nagyobb tálban habosra keverjük a margarint és a cukrot, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, a vaníliás cukrot, s végül összegyúrjuk a liszttel, amelyben előzőleg a sütőport jól elvegyítettük.
A húsdarálóra felszereljük a kekszformát, s a tésztából rudakat nyomunk a tetszés szerinti formával. A rudakat 8—10 cm hosszúra vágjuk, vagy koszorút is formálhatunk belőle.
Zsírozott sütőlemezen, közepes tűznél halványsárgára sütjük.
Megjegyzendő, a tésztát sütés előtt pár órával kell összegyúrni, este is előkészíthetjük a sütéshez. A tésztának keménynek kell lenni, különben nem emelkedik ki a forma.
Készíthetjük úgy is, hogy a lisztet tálba rakjuk, rászórjuk a sütőport. Zsiradékot alaposan szétmorzsoljuk benne, hogy szinte ne is látszódjék.
Közepébe mélyedést vájunk, köré szórjuk a cukrot, vaníliát, esetleg citromhéjat – közepébe belerakjuk a tojást, aztán összeállítjuk az egészet.
Süthetünk kakaósat is, a fele tésztába utólag gyúrjunk bele 2 evőkanál kakaót
Kókuszos is készülhet így, sőt sós keksz is készülhet belőle.
Ekkor persze nem kell bele cukor, hanem több só, és 10 dkg kemény saját lereszelve. (Harmadnyi tésztát számolva)
Ekkor úgy oldhatjuk meg a problémát, hogy ne keveredjen az édes a sóssal, hogy az elején mikor összeállítjuk, ha szétmorzsoltuk a margarint, eloszlattuk a sütőport a lisztben – vegyük el a harmadát, a tojásokat keverjük fel, s annak is a harmadát adjuk hozzá.
Kell hozzá még egy pici zsiradék, mert cukor nem kerül bele, így pedig nagyon száraz lenne – esélyesen nem tudnánk összeállítani. És persze sós, hisz sós tésztát készítünk…. 🙂
Letesszük pihenni hideg helyre – de nem fagyasztva – aztán néhány óra nyugi után ledaráljuk olyan formán, ahogy szeretjük. A tésztát nagyjából 8 centis darabokra vágjuk, és szép világosra sütjük a sütőben.
Enyhe hőfokon – 160 fok elég nekik általában.