A cukkinileves mostohagyereke a magyar konyhának, valahogy inkább a sült változatokra koncentrálunk, pedig nyáron rendkívül üdítő.
Hozzávalók:
- 3-4 zsenge cukkini
- 1 kis fej hagyma
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szál tárkony
- 2 kanálnyi zsiradék
- 7,5 dl húsleves – kockából is lehet
- 2 tojásnak a sárgája
- 2 dl tejföl, vagy joghurt
- só ízlés szerint
- szerecsendió reszelve pici
Cukkinileves elkészítése:
A cukkinikat megmossuk, meghámozzuk, de készíthetjük úgy is, hogy hámozatlanul hagyunk, és kockázzuk, vagy vékony karikára vágjuk.
Héjjal, vagy anélkül mindenképp finom lesz.
Zsiradékban apróra vágott hagymát párolunk, majd rádobjuk a cukkinikockákat, és egy kicsit megpirítjuk erősebb lángon.
Ekkor ráöntjük a húslevest, lefedjük, és fedő alatt megpároljuk.
Ezután felét kimerjük, mixerrel átdolgozzuk, aztán hozzáadjuk a többi leveshez.
A petrezselymet, kaprot, tárkonyt apróra vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejföllel elkevert tojássárgát.
Megkóstoljuk, ha kell fűszerezzük, majd egy kis szerecsendiót reszelünk bele.
Pirított zsemlekockákkal nagyon finom.