A lecsó a magyar ember egyik legkedvesebb étele. A cukkini lecsó ennek egy rendkívül ízletes variációja. Jó ideje már, hogy a klasszikus paradicsom-paprika-hagyma alaphoz más zöldségeket is használunk.
Jelen esetben a cukkinit, de káposztával, gombával is kitűnő lesz az ételünk.
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 30-40 dkg zöldpaprika
- 25 dkg paradicsom
- 4-5 vöröshagyma
- 20 dkg császárszalonna, vagy füstölt kenyérszalonna
- só,
- bors ízlés szerint
- esetleg fűszerpaprika
- Ha tartalmasabbá tennénk egy maréknyi rizs, vagy tarhonya
Cukkini lecsó elkészítése:
A császárszalonnát, vagy kenyérszalonnát kockára vágjuk és egy pici zsiradékon elősütjük.
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a szalonnazsíron – benne hagyva a szalonnakockákat – jó üvegesre pároljuk.
Most hozzáadjuk a felaprózott paprikát és paradicsomot – ez utóbbi lehet picivel később, ahogy szoktuk.
Utolsó lesz a felaprított cukkini, gyorsan elkészül.
Ekkor sózzuk, borsozzuk, ha akarunk – tehetünk bele fűszerpaprikát. Akár édeset, akár csípőseg.
Fedővel lefedjük, és nagyjából 20 perc alatt megpároljuk.
Félidőben dobhatunk rá egy kis rizst, vagy tarhonyát – úgy tartalmasabb az étel.
Ha kolbásszal dúsítjuk, akkor azt a legvégén adjuk hozzá.